De functie van een vijverpomp

2023-06-20
Peekoi

Wat maakt een vijver tot een levendige en gezonde omgeving voor vissen, planten en andere waterdieren? Het antwoord ligt in een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien: de vijverpomp. Hoewel het misschien niet het meest opvallende onderdeel van een vijver is, vervult de vijverpomp een belangrijke functie. Met deze pomp kun je de waterkwaliteit handhaven en een optimale leefomgeving creëren. Heb je er nog geen? Kijk dan even bij dè online vijvershop van de Benelux. Als je er meer over wilt weten, kun je even verder lezen.

Circulatie van het water

Een vijverpomp circuleert het water in de vijver. Door water in beweging te houden, voorkomt de pomp dat het stilstaand water wordt. Stilstaand water kan leiden tot problemen zoals algenbloei en zuurstoftekort. De vijverpomp zuigt water op vanuit de vijver en pompt het terug, waardoor er een constante waterstroom ontstaat. Met deze circulatie wordt organisch afval afgebroken, de zuurstofopname bevordert en kun je de vorming van ongewenste stoffen voorkomen. Moet jij nog vijverproducten kopen? Vergeet de pomp dan zeker niet!

Filtratie van het Water

Daarnaast filtert een vijverpomp het water. Veel vijverpompen zijn uitgerust met filtersystemen, zoals schuimfilters, biologische filters of UV-filters. Deze filters verwijderen fysieke vuildeeltjes, zoals bladeren en takken, maar ook schadelijke bacteriën en algen. Door het water te filteren, verbetert de vijverpomp de waterkwaliteit en voorkomt het vertroebeling van het water. Een heldere vijver zorgt niet alleen voor een beter zicht op de vissen en planten, maar is ook belangrijk voor het behoud van een gezond ecosysteem.

Zuurstofvoorziening

Vijvervissen en andere waterorganismen hebben zuurstof nodig om te overleven. Een vijverpomp voorziet de vijver van zuurstof. De pomp zorgt voor watercirculatie, waardoor er zuurstof uit de lucht wordt opgenomen en in het water wordt gemengd. Daarnaast kan een vijverpomp ook worden gecombineerd met een beluchter, die extra zuurstof aan het water toevoegt. Voldoende zuurstof in de vijver bevordert de gezondheid van de vissen, voorkomt zuurstoftekort en helpt bij het afbreken van organisch afval.

Temperatuurregulatie

Een vijverpomp kan ook de watertemperatuur in de vijver reguleren. In warme zomers kan het water in de vijver te warm worden, wat stress kan veroorzaken bij vissen en planten. Een vijverpomp kan water uit de vijver naar buiten pompen en frisser water vanuit de bodem naar boven brengen. Dit proces, bekend als waterverversing, kan de watertemperatuur verlagen en zorgt voor een aangenamere omgeving voor de vissen en andere waterdieren. Er zijn nog meer functies van een vijverpomp, maar dit zijn de belangrijkste. Heb jij een vijver maar nog geen vijverpomp? Schaf die dan zo snel mogelijk aan!